Flaut la puterea poeziei

Turneul "Flautul fermecat" este unul dintre proiectele cele mai diverse pe care le-am construit în ultimii 10 ani, iar Ion Bogdan Ștefănescu unul dintre cei mai inventivi muzicieni pe care i-am cunoscut, partener real și creativ pentru a face din concertele la care participă adevărate spectacole, cât mai atractive pentru public.

Întotdeauna el și-a dorit de la fiecare turneu mai mult decât de la cel precedent și astfel am căutat împreună povești care să aducă ceva în plus atât spectatorilor, cât și artiștilor implicați.

L-am lăsat pe Ion Bogdan Ștefănescu să ne împărtășească perspectiva sa asupra temei din acest an.

"Oricărui iubitor de muzică îi este familiar sunetul de flaut care pare a fi fost dăruit omului într-una dintre glorioasele zile ale Facerii Lumii. În Antichitate, adevăratul sens al cuvântului flaut era pur și simplu acela de respirație. Apoi, semnificația s-a îndepărtat de cea de foșnet, de susur al aerului produs prin respirație, termenul ajungând să caracterizeze un concept elevat: sunet contopit cu poezia. Mergând pe filonul acestei moșteniri, am propus de acest? dată un eseu poetico-muzical de mare ținută pentru cultura românească în care, alături de muzica special concepută de către interpret pentru a crea atmosfera și aura potrivite versurilor emblematice ale poeților Mihai Eminescu, Lucian Blaga și George Coșbuc, va evolua unul dintre cei mai carsimatici actori români, cu roluri de referință în film și teatru, dar și cu harul specific rostirii poeziei, Dorel Vișan."

O altă perspectivă asupra turneului Flatul fermecat, la a noua ediție în 2019, o deschidere către o întâlnire a artelor care pentru Ion Bogdan Ștefănescu reprezintă un mod de viață.

Oltea Șerban-Pârâu