Dorel Vișan

O altă perspectivă asupra turneului Flatul fermecat, la a noua ediție în 2019, o deschidere către o întâlnire a artelor care pentru Ion Bogdan Ștefănescu reprezintă un mod de viață.

Este unul dintre cei mai importanți actori de film din România și unul dintre puținii care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia Păcală, iar patru ani mai târziu joacă impresionant în Între oglinzi paralele, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Daneliuc l-a distribuit în filmul Iacob, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: "Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute".

După ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeții, în anul 1995 Mircea Daneliuc i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul Senatorul melcilor. Pentru prestația din film a fost distins cu premiul de interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier (Franța). Presa franceză și criticii de film l-au elogiat astfel: "Senatorul e genial interpretat de Dorel Vișan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. "Senatorul melcilor" ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vișan, în rolul titular". (Thierry Jousse - Cahiers du Cinema). "Se reține jocul excepțional al lui Dorel Vișan în rolul senatorului. Acest rol ar fi putut foarte bine să-i aducă un premiu de interpretare masculină" (Montreal).

În anii următori, Dorel Vișan a jucat în filmele Magnatul (2004) și Sistem nervos (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului Național din Cluj și din filme, a fost și director al Teatrului "Lucian Blaga" din Cluj, precum și profesor la Universitatea "Babeș-Bolyai" din același oraș.

De-a lungul carierei sale, a fost onorat cu numeroase premii, peste 20 de premii naționale pentru cele 50 de roluri în teatru și peste 65 de roluri în film. Amintim Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), nominalizare pentru cel mai bun actor (Iacob) la Festivalul International de Film de la Berlin, noiembrie 1988, Premiul pentru interpretare masculină (Senatorul melcilor), la a XVII-a editie a Festivalului Filmului Mediteranean de la Montpellier, octombrie 1995; Premiul "Mileniu" - Hall of Fame, 1998; Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003). Premiul Academiei Romane pentru artele spectacolului "Aristizza Romanescu", pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, 2006; Trofeul "Zece pentru România", 2010; Ordinul "Sfinții Martiri Brâncoveni" pentru apărarea și slujirea dreptei credințe și promovarea culturii și spiritualității românesti din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, 2014.-

Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, de Președinția României, alături de alți actori, "pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".

"Credința mea, pe care o propovăduiesc pe unde pot, este că un artist nu trebuie să facă roluri, ci să recreeze destine. Mă consider un norocos, deși am trăit multe întâmplări pe care nu le-am pus pe seama norocului. [...] Poate singurul meu regret este cel pe care l-am spus la finalul filmului "Magnatul" în personajul pe care l-am făcut atunci: "Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc".(Dorel Vișan)

 

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu versuri, în revista Steaua. A publicat patru volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (1997) și Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Dintre volumele publicate amintim : De vorbă cu Domnul (1997) - versuri; Vremea cireșelor amare (1998); Păcate ... (2000); Psalmi (2003) etc.