Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu

Ion Bogdan Stefanescu este prim flautist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si solist la Filarmonicii ”Banatul” din Timisoara.

Este doctor în muzica din anul 2002, când a obtinut înalta calificare profesionala, la Universitatea de Muzica din Bucuresti, cu lucrarea intitulata „Tehnici si timbralitati arhaice în creatia contemporana pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumator pe compozitorul Octavian Nemescu. În anul 1995 a obtinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universitatii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Ion Bogdan Stefanescu este absolvent, în 1993, al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala – sectia Flaut - la clasa prof. Virgil Frâncu.

În afara studiilor amintite, Ion Bogdan Stefanescu si-a desavârsit pregatirea profesionala sub îndrumarea celor mai de seama flautisti ai lumii, la ale caror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor, printre care James Galway (Reggio Emilia – Italia, 2003 si Weggis - Elvetia, 1995), Wolfgang Schultz (München – Germania, 1992), Alain Marion (Nissa, Franta – 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt – Germania, 1990).

Activitatea artistica si-a început-o de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucurestean. Din anul 1983 si pâna în prezent, Ion Bogdan Stefanescu a desfasurat o intensa activitate artistica, ce a constat în nenumarate recitaluri si concerte, în România si în strainatate: Anglia, Franta, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elvetia, Suedia, Norvegia, China etc..

A participat la o serie impresionanta de festivaluri nationale si internationale: „George Enescu”, editiile 1985, 2003, 2005 (în dubla ipostaza: de solist si de dirijor al Orchestrei de Camera Radio), 2007, 2009 (invitat cu doua recitaluri), 2011, 2013, 2015, 2017, Culture Escape (Elvetia, 2007), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul „George Enescu” (München, Mannheim – Germania, 2005 si Strasbourg Franta, 2006), Music Fest (Luxemburg, 2005), Festivalul Profil (Bucuresti, 2005 si 2006), Wien Modern (Viena, Austria, 2004), Congresele Internationale ale Flautistilor (Kanssas City, SUA, 1994 ; München, Germania, 1991), Festivalul International de Muzica Noua (Darmstadt, Germania, 1990), Festivalul Mondial al Tineretului (Coreea de Nord, 1989), Saptamâna Internationala a Muzicii Noi (Bucuresti – toate editiile 1991-2011).

Ion Bogdan Stefanescu a participat, ca interpret, la mai multe spectacole de teatru, balet si film realizate de regizori straini si români si prezentate în tara si într-o serie de tari europene: „Mahan”–Horst Lohse, muzica de balet, E.T.A. Hoffmann, Bamberg, Germania, 2005, „Sapte printese”, regia Nullo Facinni, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2004, „Agamemnon”, regia Tine Madsen, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2003, „Tabu” si ”Nosferatu”, filme mute în regia lui F. Murnau, cu muzica live a compozitoarei Violeta Dinescu, „Amantii însângerati”, în regia lui Alexandru Tocilescu, la Teatrul National din Bucuresti.

Flautistul Ion Bogdan Stefanescu este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale si a primit, de asemenea, importante si onorante distinctii pentru meritele sale artistice: ”Diploma si medalia de excelenta” acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a editie a Festivalului ”George Enescu”, 2013; "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, medalie conferita de Presedintele României, 2011, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formatiei camerale “Trio Contraste”, al carui membru este, 2009, Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistica, 2007, Medalia «Meritul Cultural» conferita de Presedintele României, 2004, Premiul Clubului “Liones” pentru cea mai buna interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul ”Cella Delavrancea” pentru merite în cultura, 1991, Premiul Conservatorului ”George Dima”, Cluj, 1987, Premiul I - la concursul international “Concertino”, Praga, 1986, Premiul I, Concursul National de Flaut, Bucuresti, 1985, Diploma de Merit – la concursul international ”G.B.Viotti”, Vercelli, Italia,1984 (sectiunea Muzica de Camera)

Ion Bogdan Stefanescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” si „Profil” si al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” si al cvintetului de suflatori „George Enescu”.

A realizat, de-a lungul anilor, un numar impresionant de înregistrari (200, numai în perioada 2003 – 2004) la Societatea Româna de Radio, multe dintre ele pastrate în cardex, precum si la Televiziunea Româna. De asemenea, are înregistrari la societati de radio din strainatate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Discografia sa cumpreinde peste 40 CD-uri publicate în România si, mai ales, la case de discuri din strainatate precum Gutingi, Cavalli si Sargasso.

Ion Bogdan Ştefanescu cânta pe un flaut Muramatsu 18 K