Comunicat de Presă

Flautul fermecat - "Flaut la puterea poeziei"
Turneu extraordinar al actorului Alexandru Repan si al flautistului Ion Bogdan Ștefanescu

Flautistul Ion Bogdan Ștefanescu pornește din nou la drum într-un turneu extraordinar. Între 6 iunie si 1 iulie va susține șase recitaluri în șase orașe din cele trei provincii istorice ale României.

Turneul Flautul Fermecat 2019 se desfasoara sub titlul „Flaut la puterea poeziei” si este un spectacol de muzica și poezie în care vocea inegalabilului actor Alexandru Repan se împletește cu sunetul de aur al flautistului Ion Bogdan Ștefanescu.

“Aceasta formula artistica pe care am exersat-o de-a lungul timpului mai ales cu tatal meu, Eusebiu Ștefanescu, în zecile de spectacole de muzica și poezie pe care le-am realizat împreuna și în alte foarte multe în care am participat alaturi de actori precum Gheorghe Cozorici, Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Balanuța, Florian Pittiș, Mircea Albulescu, își are radacinile în cele mai îndeparate timpuri, când ritualurile care puteau influența chiar și natura se bazau pe armonia dintre cuvânt și muzica. Viața nu putea și nici nu poate avea consistența și sens fara aceasta armonie de sorginte zeiasca, transmisa noua prin Orfeu. În acest spectacol, muzica pe care am compus-o, a fost special gândita pentru a susține farmecul rostirii unui actor fenomenal cum este Alexandru Repan.”, declara Ion Bogdan Stefanescu în pregatirea turneului.


Turneul Flautul fermecat este unul dintre proiectele itinerante cele mai diverse care s-au dezvoltat în ultimul deceniu, iar Ion Bogdan Ștefanescu unul dintre cei mai inventivi muzicieni ai scenei românesti actuale, artist preocupat în mod creativ de a face din concertele la care participa adevarate spectacole, cât mai atractive pentru public. Întotdeauna el și-a dorit de la fiecare turneu mai mult decât de la cel precedent și astfel a cautat împreuna cu cei care au scris istoria acestui turneu, povești care sa aduca ceva în plus atât spectatorilor, cât și artiștilor implicați : „Am propus de acesta data un eseu poetico-muzical de mare ținuta pentru cultura româneasca în care, alaturi de muzica special conceputa pentru a crea atmosfera și aura potrivite versurilor emblematice ale poeților Mihai Eminescu, Lucian Blaga și George Co?buc, va evolua unul dintre cei mai carsimatici actori români, cu roluri de referința în film și teatru, dar și cu harul specific rostirii poeziei, Alexandru Repan.”

Ritmul anual în care s-a organizat turneul Flautul fermecat începând din 2012 – uneori au existat chiar doua ediții pe stagiune – l-a impus în cadrul evenimentelor culturale cu tradiție. Începând cu 2012, Ion Bogdan ?tefanescu a vizitat zeci de orașe din țara alaturi de pianistul Horia Mihail, în 2018 a realizat turneul Flautul fermecat împreuna cu chitaristul Costin Soare. În 2019, este momentul îmbinarii între poezie si muzica, prin întâlnirea cu Alexandru Repan. O alta perspectiva asupra turneului Flautul fermecat, noua editie din 2019 este o deschidere catre o întâlnire a artelor care pentru Ion Bogdan Stefanescu reprezinta un mod de viata.


Itinerar
6 iunie, ora 20 30– Bârlad, Pavilionul “Marcel Guguianu”
7 iunie, ora 19 – Pitești, Sala Filarmonicii
9 iunie, ora 19 – Bucuresti, Sala Teatrelli
10 iunie, ora 19 – Tulcea, Teatrul “Jean Bart”

30 iunie, ora 19 – Turda, Sala Teatrului “Aureliu Manea”
1 iulie, ora 19 – Bistrita, Sinagoga

https://youtu.be/RhKuG8TQAhI 

https://www.facebook.com/ibsflute/
detalii pe www.flautuldeaur.ro

Producatori: Pro Contemporania, The Culture Hub
Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JTI, Borsec, Senia Music
Parteneri culturali: Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica din Pitesti, Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Teatrul „Aureliu Manea” din Turda.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasica, The Culture Club, Viewfinder Solutions, Accent TV.