Comunicat de Presă

Flautul fermecat - „Twenty Shades of Music”

Turneu extraordinar al flautistului Ion Bogdan Stefanescu

Flautistul Ion Bogdan Stefanescu porneste din nou la drum într-un turneu extraordinar. În perioada 3 – 10 iunie va sustine sase recitaluri în sase orase din cele trei provincii istorice ale României. Flautul Fermecat 2018 marcheaza 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Ion Bogdan Stefanescu împreuna cu chitaristul Costin Soare a pregatit un repertoriu special, sub tema „Twenty Shades of Music”.

Repertoriul include piese de Celso Machado, Béla Bártok, Astor Piazzolla, Miroslav Tadic, la care se adauga piese pentru chitara de Ariel Ramirez si Jorge Morel, care vor fi interpretate de Costin Soare.

Cadenta anuala cu care s-a organizat turneul Flautul fermecat începând din 2012 – uneori au existat chiar doua editii pe stagiune – l-a impus în cadrul evenimentelor culturale cu traditie.

Programul de anul acesta aduce în atentia publicului o muzica ce apartine tarilor sudice, o muzica cu anumite caracteristici întâlnite doar în Balcani si America de Sud. Zone îndepartate geografic, dar foarte apropiate din punct de vedere semantic si ca structura artistica. Sunt douazeci de fatete, de stari ale muzicii cu care vor lua contact cei prezenti la recitalurile Flautului Fermecat. Vor asculta o muzica plina de lascivitate, tristete, resemnare, dor, dar si exuberanta, joc, umor si chiar inocenta, sentimente proprii folclorului românesc sau celui sud-american.

Începând cu 2012, Ion Bogdan Stefanescu a vizitat zeci de orase din tara alaturi de pianistul Horia Mihail. Cei doi au cântat împreuna si pe scenele din Washington, New York, Osaka si Tokio, într-un program intitulat „Românesc 100%”. De aceasta data, Ion Bogdan Stefanescu va fi însotit de unul dintre cei mai reprezentativi chitaristi ai României, Costin Soare, un muzician cu studii în România, Scotia si Japonia, unic în peisajul muzical autohton. Melanjul timbrurilor, al flautului si al chitarei, este unul foarte potrivit pentru acest repertoriu. Ion Bogdan Stefanescu va folosi toate tipurile de flaut, de la cel bas, la piculina, într-o simbioza perfecta cu sunetul atât de atragator al chitarei.

„Sunt sigur ca melomanii vor reactiona la aceasta noua propunere sonora. O consider a fi combinatia perfecta”, afirma Ion Bogdan Stefanescu.

Itinerar

 • Duminica, 3 iunie, ora 19 – Bistrita, Sinagoga
 • Luni, 4 iunie, ora 18 – Alba Iulia, Casa de Cultura
 • Marti, 5 iunie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte
 • Joi, 7 iunie, ora 19 – Bucuresti, Sala Teatrelli
 • Sâmbata, 9 iunie, ora 19 – Tecuci, Ateneu
 • Duminica, 10 iunie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Visniec

Program muzical

 • Celso Machado – Patru dansuri
 • Béla Bártok – Sase dansuri românesti
 • Ariel Ramirez – Alfonsina y el mar (chitara solo)
 • Astor Piazzolla - L'histoire du Tango
 • Jorge Morel – Danza brasilera (chitara solo)
 • Miroslav Tadic – Patru piese macedonene

Detalii pe www.flautuldeaur.ro.

Facebook: https://www.facebook.com/ibsflute/

Producatori: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI

Parteneri culturali: Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Colegiul National Decebal Deva, Asociatia Culturala DevART Deva, Fundatia Pelin - Educatie fara frontiere crestin europeana din Tecuci, Teatrul Matei Visniec din Suceava.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasica, Accent TV.